reede, 18. detsember 2009

Tuulerõngas (paris-brest)

Tuulerõngas selle retsepti järgi, mida nüd kirjutama hakkan, on väga maitsev! Tegin seda juba tükk aega tagasi Nami-nami kooskokkamise käigus. Kirja ei pannud, sest kuigi maitse rõngal oli väga hea, siis kaubanduslik välimus jättis soovida. Plaanisin uuesti teha ja siis kirja panna.

Nüüd aga naeratas mulle õnn ja ma sain kooskokkamise-kingituseks suure ja uhke kokaraamatu ja tundub tore tuulerõngajutt kohe kirja panna.


Retsept on päris raamatust nimega Little taste of France.
Keedutaigen on nende põhiretsepti järgi:
150 g võid
220 g jahu (sõelutud kaks korda)
natuke soola
7 muna
1 spl suhkrut
määrimiseks muna ja pealeriputamiseks mandleid ja tuhksuhkurt.
Sulatasin või 375 ml vees ja ajasin keema, lisasin korraga kõik jahu ja keetsin ning mikserdasin, kuni moodustus ilus läikiv pall, mis löi poti küljest lahti.
Lasin sel pallil mõni minut jahtuda ning seejärel lisasin munad, ükshaaval ja peale iga muna mikserdasin taigna siledaks.
Viimasena lisasin suhkru.
Taigna panin külmkappi 2 päevaks seisma! (mitte kuskil mujal ei ole ma sellist asja kohanud, et keedutaigen enne seisma peaks?)
Tuulerõnga täidiseks sai keedukreem:
6 munakollast
125 g suhkrut
30 g maisitärklist
10 g jahu
560 ml piima
1 vanillikaun
15 g võid
Mikserdasin munakollased ja pool suhkurt ilusaks heledaks vahuks ja segasin sisse maisijahu ja jahu. Piima, vanillikauna ja ülejäänud suhkru panin potti ja lasin vaikselt kuumeneda, enne keemahakkamist lisasin aeglase, peenikese joana munakollasevaht, ise vispeldasin katkematult. Kuumutasin segu 2 minutit pidevalt vispeldades nign lisasin või. Valasin kreemi puhtasse kaussi, panin kile peale ja külmkappi 2 päevaks seisma! (Jälle! ei oskagi midagi arvata, raamat käsib nii.)
Pralinee:
90 g suhkrut
90 g mandlilaaste
Keetisn suhkru 125 ml veega tumekuldseks siirupiks. Kiiresti lisasin mandlilaastud, segasin ja valasin segu küpsetuspaberile. Lasin täielikult jahtuda. Siis purustasin peenikeseks ja lisasin keedukreemile.
Rõnga küpsetamiseks kõigepealt joonistasin küpsetuspaberile 20 cm läbimõõduga rõnga ja kondiitripritsiga pritsisin rõngale taigna, teise rõnga pritsisin sissepoole ja edasi nende peale, kuni taigen otsa sai. Määrisin rõnga pealt munaga ja riputasin peale mandlilaaste.
Ahi oli soojendatud 200C peale, küpsetasin rõngast kõigepealt 25 minuti, siis alandasin kuumuse 180C-le ja küpsetasin veel 25 minutit. Võtsin rõnga kohe!!! ahjust välja, panin restile ja lõikasin kohe rõnga lahti/pooleks. Retsepti järgi tuli küpsemata taigen rõnga seest välja kaapida, aga minu rõngas seda eriti ei olnudki.
Kui rõngas oli jahtunud, täitsin pralinee-keedukreemiga, panin kaane peale ja riputasin tuhksuhkruga üle.
Väga mõnus magus suutäis :D


1 kommentaar:

Unknown ütles ...

See peab ikka hea kook olema, mida nii kaua ootama peab.:) Samas on hea variant, kui külaliste tulekuks rohkem kokkata vaja, saab koogi juba paar päeva varem ettevalmistada.