laupäev, 4. juuli 2009

Brita kook

Juba ammu on mul silma jäänud eri kohtadest kiidulaulud Brita koogi kohta.
Aga nii palju muid põnevaid kooke ootas ka proovimist, nii et kuidagi tahtmatult oli see ikka jäänud tegemata.
Kusjuures ega ta nüüdki polnud minu esimene koogivalik sünnipäevaõhtuks, õde tahtis Pavlovat, ise mõtlesin Manhattani juustukoogile, siis jälle Eton messile (ehk maasikad vahukoore ja beseega) jnejnejne.
Aga ideid siit-sealt otsides jäi lõplik otsus siis Britale ja toorjuustu-kondendspiimakoogile (mis ilmselt kordamisele ei tule - ainuke asi mida tuleviku tarbeks meelde jätan - ÄRA kunagi enam asenda toorjuustukoogi põhjas digestive küpsiseid mingite Selga või Kalevi küpsistega, ei ole minu maitse)
Brita retsept on pärit mul Nami-namist

Põhjaks läheb vaja:
15o g toasooja võid
1.5 dl suhkrut
3 munakollast
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Beseekatte tegin:
3 munavalgest
1,5 dl suhkrust ja
1 tl vanillipastast
Peale raputasin mandlilaaste
Vahele 4 dl vahukoort ja maasikaid niipalju, kui mahub

Põhja jaoks vahustasin pehme või suhkruga, lisasin edasi vahustades ükshaaval munakollased. Segasin omavahel jahu ja küpsetuspulbri. Lisasin jahusegu vaheldumisi piimaga taignasse ja segasin ühtlaseks. Määrisin taigna ahjuplaadile (küpsetuspaber ikka alla ja märjad käed aitavad paremini määrida). Taigna peale määrisin beseekate ja peale riputasin mandlilaaste.
 Küpsetasin 175-kraadises (ilma pöördõhuta) ahjus 25 minutit, kuni beseekiht oli kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud.
Lasin jahtuda, siis lõikasin kaheks ja asetasin ühe poole serveerimisalusele. Katsin pealt viilutatud/tükeldatud maasikatega ja määrisin peale vahustatud rõõsa koore. Panin teise tordipõhja esimese peale ja hoidsin kuni serveerimiseni jahedas.














Kõlbab väga hästi ka järgmisel hommikul kohvi kõrvale :)

Kommentaare ei ole: