Neljapäev, 15. september 2016

Mitmevärviline ja -kihiline vegan-toortort

Tundub, et ainult kohvikutepäevad mind veel aktiveerivad süüa tegema :D 
Seekord oli kohvik Kuressaares. Mu õde ja onutütred olid tegelikud jõud kohviku taga, aga mind võeti ka kampa süüa tegema. Enamiku pakutavast tegin "vana rasva" pealt nagu näiteks vanamehe kiusatus ja Missisipi mudakook, õuna-pähklikook ja tallekeeled, pannileib enesestmõistetavalt ja siis veel nipet-näpet. 
Uueks ja uhkeks tegin värvilise vegankoogi. 
Nimelt on meil on kodus üks vegan, kes igasse selle-aastasse kohvikusse on oma panuse andnud nii salatite kui kookidega. Seekord aga ta ei saanud ise teha ja kuna parasjagu mind paelus üks ilus koogipilt, mis nagu ettemääratult oli ka vegan, siis nii see teoks saigi.

Algul võttis näost kaameks tooraine hind. 
Siis hakkasin maitses kahtlema. 
Aga tegin pisikese kogusega proovipartii ja tõin tööle. Kiitis heaks nii vegan kui ominvoor. Küsiti isegi retsepti! 
Kook on iseenesest väga lihtne, ainult aega võtab. Iga kiht peab olema külmas vähemalt tunni kui mitte rohkem!
Pilt Gerli Nelis 

Vaja läks - kõik kogused kokku: 
600 g india pähkleid 
NB! 450 g india pähkleid jaotada kolmeks ning panna külma vette likku vähemalt 3 tundi enne tegema hakkamise algust (kolmanda kausi võib tund-paar hiljem likku panna)!
150 g mandleid
100 g datleid
300 g kookosõli
150 g vahtrasiirupit
1 sidrun
1 avokaado
300 g kiivisid 
300 g passioonivilja
4 suurt haput õuna 
vaarikaid u 1 dl, marju vms kaunistuseks

Põhi 
150 g india pähkleid (NB! Mitte leotatud)
150 g mandleid
100 g datleid. 
Leotasin datleid 10 minuti kuumas vees.
Purustasin koostisained kombainis (NB! Päris tugeva võimsusega hakkija võiks olla, sest minu ilus KitchenAidi hakkija andis selle tööga otsad) ja muljusin ühtlase kihina 28cm koogivormi põhja. Vorm läks külmkappi. Tunnikese vähemalt peab külmas hoidma. 

Kiht 1 - roheline
150 g india pähkleid (see 1 kausitäis mis leos oli)
100 g kookosõli
50 g vahtrasiirupit
1 avokaado
300 g kiivisid
poole sidruni mahl

Kookosõli sulatasin vedelaks. Kiivid ja avokaado koorisin ja tükeldasin. Valasin kõik koostisained kokku ja blenderdasin püreeks. Maitsestasin sidrunimahlaga. 
Valasin vormi, silusin ühtlaseks ja külma (vähemalt 1 tund).

Kiht 2 - kollane
150 g india pähkleid (see 2 kausitäis mis leos oli)
100 g kookosõli
50 g vahtrasiirupit
300 g passioonivilju (9 tk)
sidrunimahla maitse järgi

Kookosõli sulatasin vedelaks. Kaapisin passioonivilja sisu õlisse ja valasin kõik muud koostisained ka sinna kokku ja blenderdasin püreeks. Maitsestasin sidrunimahlaga. 
Valasin vormi, silusin ühtlaseks ja külma (vähemalt 1 tund).

Kiht 3 - roosa
150 g india pähkleid (see 3 kausitäis mis leos oli)
100 g kookosõli
50 g vahtrasiirupit
u 4 suurt õuna
vaarikaid nii palju, et ilus punane värv tuleks (kui vaarikaid on palju, võib ka õunad vaarikaga asendada)

Kookosõli sulatasin vedelaks. Õunad koorisin ja tükeldasin. Valasin kõik koostisained (v.a vaarikad) kokku ja blenderdasin püreeks. Kui segu oli juba püree, hakkasin vaarikaid lisama, blenderdasin ja lisasin vaarikaid niikaua kui värviga rahule. 
Valasin vormi, silusin ühtlaseks, panin peale kaunistuseks jõhvikaid ja mooruspuumarju ning külma (vähemalt 1 tund või serveerimiseni).

Proovipartii pilt :)
Ja kohvikupilt :)

Kommentaare ei ole: