pühapäev, 8. jaanuar 2012

Apelsinikastmes part


Jõuluõhtu. Part apelsinikastmes. 
Kõrvale muskaatpähkliga maitsestatud kartulipuder ning aurutatud köögiviljad.
Väga hea part oli ja sobis kastmega imeliselt (retsept nami-namist, mugandamata).

Vaja oli:
1 part (2 kilose kohta on järgnev retsept)
Kastmeks: 
1,5 dl köögiviljapuljongit
2 spl valge veini äädikat
2 spl suhkrut
2 apelsini mahl ja koor
3 spl apelsinilikööri 
1 kaneelikoor
2 tähtaniisi
1 tl maisitärklist
2 mandariini
soola-pipart

Puhastasin pardi liigsest rasvast. Torkasin pardi naha kahvliga auke täis ja valasin pardi kannutäie keeva veega üle. Panin pardi ahjurestile (resti alla ahjupanni rasva kogumiseks) ja ahju 130C pöördõhu juurde 2 tunniks. Seejärel tõstsin kuumuse 45 minutiks 180C pöördõhule.

Kastmeks sulatasin suhkru veiniäädikas ja kuumutasin kuni vedelik hakkas karamelliseeruma. Lisasin köögiviljapuljengi, apelsinimahla ja riivitud koore, likööri, kaneelipulga ja tähtaniisi. Kuumutasin umbes 5 minutit, kuni hakkas kaste paksenema. Paksema kastme saamiseks lisasin veega (u 1spl) segatud maisitärklise, meie pere meestele meeldib vähe paksemat sorti kaste.
Lisasin mandariinitükid ja maitsestasin soola-pipraga.

Kui part oli ahjust väljas ja vaagnale tõstetud, valasin kastme pardile peale ja lasin paar minutit seista enne kui hr.L parti lahti lõikama hakkas.
Kõrvale pakuti suvel Moldovast Milestii Mici veinikeldrist kaasatoodud veini, millel oli lisaks heale maitsele ka  suur nostalgiline tähendus. :D


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Pool-automaatsel režiimil võtsin 1,5 liitrit puljongit (ehk kolm kuubikut).
Söödav tuli ikkagi. Võib-olla oli see isegi positiivne viga :)
Tänud retsepti eest ja head uut aastat!