laupäev, 28. november 2009

Hapukapsa-sokolaadikeeks

Mõte sellest keeksist on käinud peas ringi alates sellest ajast, kui seda David Lebovitzi retsepti kuskil (?) nägin. Hea ja intrigeeriv kombinatsioon.
Jäin neljapäeval Uus-Kongo müüjaprouaga pikemaks jutustama ja lõpuks ostisin ikka kapsast ka, kuigi plaanis polnud. Nii siis tuligi keeks ära teha (vähendasin kogused sobivaks oma 25 cm keeksivormi jaoks) Vaja läks:
50 g hapukapsast (Uus-Kongo talu õuntega hapukapsas)
25 g kakaopulbrit
2,5 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsaga soola
75 g toasooja võid
150 g suhkrut
2 toasooja väiksemat muna
0,5 tl vanillisuhkrut
1,35 dl piima

Glasuuriks 50 g sokolaadi ja 25 g võid, mis ettevaatlikult kuumutada ja segada.

Pressisin hapukapsa hästi kuivaks ja hakkisin hästi peeneks.
Sõelusin kakaopulbri, jahu, küpsetuspulbri, sooda, vanillisuhkru ja soola kaussi.
Hõõrusin (loe: mikserdasin;) või suhkruga heledaks vahuks ja lisasin ükshaaval vahustades munad.
Lisasin kolmandiku kuivainesegust või-munasegule, siis lisasin pool piimast ja segasin läbi.
Siis taas kolmandik kuivainesegust, ülejäänud piim, segasin.
Lõpuks segasin juurde allesjäänud kuivainesegu ning hakitud hapukapsa. Valasin taigna võitatud keeksivormi ning küpsetasin 160kraadises ahjus (ilma pöördõhuta) 45 minutit, kuni keskele torgatud puutikk kuivaks jäi.

Lasin koogil vormis täielikult jahtuda, kummutasin vormist välja ja katsin pealt glasuuriga. Külgedele valgunud glasuuri ajasin noaga ilusti külgedele laiali, nii et kook oli üleni sokolaadivaabaga kaetud.

Lapsed sõid isuga. Siis tegime äraarvamismängu, mis koog sees on :D Keegi ei võitnud. Kordasime sama isand Linnu vanema vennaga, kes ka jäi kaotajaks.

Aga mõnus mahlane keeks on (õigemini oli, sest otsa sai kiiresti), milles kapsamaitset ei ole tunda.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

No kus Sa küll seda David Lebovitzi koogiretsepti nägid? :)

Kirsike ütles ...

Ei olnudki nami-nami.ee seekord;) äkki kellegi blogist? D.L Suurt šokolaadiraamatut ma käes ei ole hoidnud. Aga retsepti võtsin küll namist :)