neljapäev, 12. november 2009

Peedikeeks

Täna alustasin jõulupraadidega, valisin nami-namist kaks seaprae marinaadi välja, mida esimestena katsetada. Tegin siis marinaadi punasest veinist-tsillist-fariinsuhkurust jmsjms. Ei lähe kordamisele, kuigi kaste, mis praeleemest tehtud sai, oli megahea!!!
Hapukapsa plaanid olid ka suured, tahtsin teha porteris hautatud kapsast. Tõin eile turult Uus-Kongo talu hapukapsa koju, see aga ajas külmkapis hullu haisu välja ja ma tõstsin ta koos vürtsise punase hapukapsaga (ka Uus-Kongo oma) terrassile, täitsa ukse juurde.
Täna päeval siis läksin kapsast võtma ja polnud enam. Selle eest oli terve hoov tavalist kapsast täis, punase kapsa karp oli tervena ilusti keset hoovi vedelmas, küüslaugu hais oli vist liiga hull, et sellega möllata:) Kõik see oli rebaste töö.

Terve see aasta on meil "oma rebane" olnud, kes ei karda enam kedagi ja on hullult uudishimulik (ükskord tuli meile maja taha saunaukse juurde ja pistis pea lahtise ukse vahelt sisse ja vaatas mis me saunas teeme, oi kurjam, siis ma ikka ehmatasin ja kartsin küll). Aga nüüd enam pole see eriti naljakas, sest üleeile õhtul oli rebaseid juba kaks ja täitsa uued, ilmselt meie pisikese rääbaka rebase kevadised pojad :S

Ühesõnaga, kapsas oli purgi oma. Ja täna soolasest toidust ei blogi.
Magusaks tegin peedikeeksi, see imelik soov mul juba ammu ja kõik teatasid, et nad nagunii ei proovigi. Aga ma tegin ikka. Loomulikult proovisid ja sõid ja kiitsid. Peale söömist ütlesin, et peedist tehtud ja rohkem pole ühtegi viilu võetud :))) Aga maitse oli tõesti mõnus ja sokolaadine ning väga-väga mahlane.

Vaja läks:
200g riivitud peeti
2 dl õli
3 muna
250 g fariinsuhkrut (panin muscovadot)
0,5 dl piima (ma ei pannud mingit piima, unustasin :)
100g pähkleid (panin peotäie mandleid ja peotäie metsapähkleid ja veerand tahvlit tumedat sokolaadi, purustatult)
3 dl jahu
1 tl soodat
0,5 tl kaneeli

Segasin õli, muscovado ja riivitud peedi, lisasin munakollased, pähklid ja sokolaadi, seejärel omavahel kokkusegatud kuivained. Munavalged vahustasin natukese suhkruga siidiseks vahuks (suhkru lisasin siis, kui vaht juba tugev). Segasin õrnalt munavalged taignasse.
Küpsetasin 155C pöördõhus peaaegu tunni, kuni tikk jäi puhtaks.

Jahtunud keeksile tegin peale toorjuustu-vahukoorekreemi:
pool pakki toorjuustu
3-4 spl rõõska koort (hästi paks Nopri mahe rõõsk koor)
tuhksuhkrut maitse järgi
suur sorts Itaaliast pärit lagritsalikööri.

1 kommentaar:

Pille ütles ...

Ma polegi rebast veel kohanud - pean meeles pidama, et selliseid Viimsi kandis liigub siiski.
:)