pühapäev, 1. november 2009

Väga hea tavaline sai

Nagu kõik popid kokkajad, pole ka mina enam poest leiba ostnud ja nüüd siis tuli mõte ka ise saia küpsetada. Retsept on pärit Rachel Allenilt ja sama saiategu jäi mulle silma ka Qsti blogist, kes väga saia kiitis.
Vaja läks:
2 spl suhkrut
425 ml sooja vett
20g pärmi
750 g jahu
2 tl soola
40 g võid või 4 spl õli (nagu ikka, panin extra virgin oliivõli)

Sulatasin pärmi suhkruga ja 150 ml veega ja jätsin 5 minutiks seisma. Segasin jahu ja soola ning teises kausis õli ja vee (kui võiga teha, siis näppida või jahu sisse). Segasin taigna kokku ja sõtkusin 10 minutit. Pain rätiku alla sooja kohta seisma ja umbes 1,5 tunni pärast oli taignapall kerkinud kahekordseks. Sõtkusin veel 2-3 minutit ja panin taigna "rahunema" 10 minutiks. Siis vormisin kaks pätsi (aga võib ka punuda palmiksaia või panna vormi) ja panin veel rätiku alla kerkima 30 minutiks. Määrisin pealt munaga ja ühele pätsile peale seesami- ja linaseemned ja teisele päevalilleseemned.
Küpsetasin 220C (ilma pöördõhuta) ahjus umbes 15 minutit ja siis veel 200C ahjus 15-20 minutit.
Saiapõhi peab kumisema koputades, siis on valmis. Ahjust välja võttes keerasin saiad köögirätikutesse ja lasin jahtuda. Sellest kogusest tuli kaks suurt saia. Esimene päts söödi soojalt ära :)

Kommentaare ei ole: