reede, 20. november 2009

Biscottid/cantuccid/cantuccinid

Cantuccid on minu ja isand Linnud lemmiküpsised, mida me Itaaliast alati ostame kokku (hinnavahe on suuuuuuuuur, Eesti kahjuks). Nüüd jäi silma BBC GF-st kaks retsepti, isetehtud jõulukingituste retseptilistis, double-chocolate biscottis ja jõulused biscottid. Mõeldud- tehtud. Mõlemad variandid. Ei tea küll, miks ma neid varem ei ole ise teinud, mõelda vaid, olen neid ostnud Stockist väike kotike 60 krooni:S Uurisin ka vähe nende küpsetiste tausta, neil ju niipalju nimesid ja variante. Tegelikult muidugi nimesid veel rohkem, kui ma arvata oskasin:) Põhja-Ameerika tunneb neid biscotti nime all. Biscotti algne nimetähendus = kaks korda küpsetatud. Nime cantucci ja cantuccini võib ka kasutada, saadakse aru küll, millest jutt.

Oma cantuccisid ühe pildi peale ei saanud, pruun variant oli juba ootamatult otsas.
Pruunide retsept:
200 g jahu
150 g suhkurt (traditsioonilisse retsepti läheb kaks osa jahu, 1 osa suhkurt, nii et kogust võib vähendada)
60 g kakaod (tavalist, mitte kakaojoogi pulbrit)
3/4 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
3 muna (lahtiklopitud)
1 tl vanilliekstrakti
100 g mandleid (võiks isegi rohkem olla)
60 g tumedat sokolaadi

Segasin kuivained (sokolaad kah, aga mitte mandlid) omavahel ja lisasin lahtiklopitud munad. Segasin ja sõtkusin, kuni sain taignapalli. Võimalikult kuiv peab olema taigen! Siis rullisin taigna jahusel laual lahti (hilisem kogemus soovitab kasutada tuhksuhkurt, mitte jahu!) ja riputasin peale mandlid, surusin mandlid taginasse ja vormisin 4 u 30 cm pulka, nii umbes 2-3 cm kõrged.
Panin ahju 160C pöördõhuga reziimile. Küpsetasin umbes 25-30 minutit ja panin jahtuma. Kui pulgad juba nii palju jahtunud sai käega kini hoida, lõikasin diagonaalis u 1 cm viilud. Panin need uuesti ahju 15 minutiks.

Valgete, jõuluste biscottide retsept (seda muutsin üsna palju, nii et BBC GFist tuli ikkagi ainult taigen):
350 g jahu
250 g demererat (panin pooleks valge suhkruga, teist korda tehes panin poole demerat ja pool fariinsuhkurt)
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl piparkoogimaitseainet (kasutasin SantaMaria valmissegu)
3 muna, lahtiklopitud
1 apelsini koor
100 g mandleid
170 g kuivatatud puuvilju (kasutasin kõikvõimalikke, mida kodus oli, kirsse, maasikaid, papaiat,rosinaid, ananassi, lisaks puuviljale panin ka peotäie kreeka pähkleid ja peotäie metsapähkleid)

Segasin kuivained kokku, lisasin muna ja segasin-sõtkusin kokku taignapalliks. Lisasin pähklid, puuviljad ja apelsinikoore ning sõtkusin need enam-vähem ühtlaselt taignasse. Tuhksuhkrusel laual rullisin neli pulgakest, jälle u 30 cm pikad, 2 cm kõrged-laiad. Panin 160C pöördõhuga ahju 25 minutiks.
Lasin jahtuda, lõikasin diagonaalsed viilud ja panin uuesti ahju 120C pöördõhuga reziimile. 15 minutit küpsesid, siis keerasin cantuccid teist pidi ja küpsetasin veel 15 minutit.

Pruunid olid mõnusalt tugeva musta sokolaadi maitsega, mandleid panen järgmine kord rohkem ja veeretan taignapulgad tuhksuhkrus. Valgete maitse on nii hea, et mitte midagi ei muudaks. Isegi see, et järgmine kord pole täpselt need samad puuviljad, ei muuda midagi.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

kuule..palju sul jahu nädalas üles läheb??:))))

Kirsike ütles ...

Irww:))) ei tea, aga saia-leiva-küpsiste ostmise raha hoian kokku :)