teisipäev, 8. september 2009

Kanada õunakook

Koogiretsept on algselt pärit nõuka-aegsest raamatust "Rahvaste toite". Kahtlaselt tuttav tunne oli seda kooki valmistada, vabalt võib olla, et tegin seda esimest korda siis, kui veel pubekaeas olin. Aga ei mäleta. Praegu võtsin retsepti nami-namist, mitte originaalallikast.
Koogi põhjaks on vaja:
3 dl nisujahu
0.5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 dl suhkrut
1 muna
1.5 dl piima
0.5 dl sulatatud võid
3 kuni 4 keskmist õuna väikeste kuubikutena

Kattesse:
4 sl pruuni suhkrut
3 sl nisujahu
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl võid
 Segasin kuivained omavahel ja teises kausis kloppisin segi muna, piima ja veidi jahtunud sulavõi. Lisasin selle segu koos tükeldatud õuntega kuivainetele. Taigna, mis tuli üsna paks, panin lahtikäivasse võitatud koogivormi. Hakkisin katteained noaga sõmeraks ja puistasin puru ühtlaselt koogile. Küpsetasin 200kraadises (ilma pöördõhuta) ahjus umbes 40 minutit, kuni kook oli ilusti kuldne. Seda kooki sõid ja kiitsid kõik, st ka isand Lind ja keskmine preili Lind, kes muidu mitte kunagi mitte midagi ei söö :) Vanim Linnulaps pajatas ülevaid kiidusõnu koogi õhulisusest ja maitsekombinatsioonidest ja sellest kuidas ja miks see kook talle rohkem meeldis kui tarte tatin :) => võib teinekordki teha.

neljapäev, 3. september 2009

Tarte tatin

Olen alati arvanud, et tagurpidi kookide tegemine on on rist ja viletsus, et neid ei saa vormist kätte jnejne. Ja pean tunnistama, et ma ei ole ka kunagi ühtegi tarte tatin'i enne söönud:S Alati on kohvikus midagi ahvatlevamat menüüs olnud :)
Nüüd siis naabrinaine andis ämbritäie õunu (meil endal on sel aastal täpselt kaks õuna kõikidel puudel kokku).
Proovisin siis tarte tatin'i tegemise ära. Retsepti võtsin seekord kokaraamatust nimega "A little taste of France", mille mulle kinkisid meie prantslastest külalised.
Retsepti kogused on mõeldud 25 cm vormi jaoks, mis on suht kõrge. Minu 25 cm vorm jäi natuke madalaks, rasva pritsis hullult ahjupõrandale, aga see oli ainuke vorm, mis mul ka pliidil töötab.
Kattesse ehk põhja läheb vaja:
1,5 kilo õunu (dessert apples)
70 g võid
185 g suhkrut (peenikest)
Taignaks:
220 g jahu
natuke soola
150 g võid
1 muna kollane

Koorisin ja tükeldasin õunad (tükeldasin neljaks). Panin suhkru ja või koogivormi ja kuumutasin pliidil niikaua, kuniks suhkur ja või olid üheks sulanud. Laotasin õunaveerandid ilusti tihedalt pannile, nii et tühje kohti ei jäänud. Kuumutasin õuna-või-suhkrusegu madalal kuumusel (mul oli kuumuseks 4 ja vahepeal ka 5) 35-40 minutit, kuni õunad on pehmed ja karamell kergelt pruunistunud ja liigne vedelik aurustunud.
Tegin valmis taigna - segasin jahu ja soola, tükeldasin või jahusse ja lisasin muna. Hekseldasin noaga, kuni taigen hakkas segunema. Kätega sõtkusin taigna kokku ja vormisin palliks. Panin palli 30 minutiks külmkappi seisma.
Siis rullisin taigna u 3 mm paksuseks ja koogivormi suuruseks. Katsin õunad taignaga, trimmisin ääred ilusaks (nii et kõik kaetud oleks) ja lükkasin ääred tagasi koogi peale.
Küpsetasin 190C (pöördõhuga) juures 25-30 minutit, kuniks kate oli ilusti kuldne. Lasin 5 minutit jahtuda ja pööra kook ümber (NB! Aita enne noaga koogiääred vormi küljest lahti!).
Serveerisin soojalt vahukoorega (võib ka jäätisega).
Vanimale Linnulapsele meeldis väga! Mulle meeldis kah väga. Teised ei proovinud. Aga väga kiiresti sai otsa!

teisipäev, 1. september 2009

Vaarika-toorjuustukook

Tavaliselt olen ikka teinud Manhattanit (retsept minu vihikus), prooviks sekka vahest ka muud toorjuustukooki. See konkreetne toorjuustukook oli mul BBC GF-i binderis juba ammu, oodates vaarikate aega. Nüüd tegin ta ära meie suvepäevadeks Soomaal. Väheke hirm oli, et kuidas maitseb, meil seal mõni tõeline toorjuustukooki asjatundja-fänn ka ;) Aga kook sai väga sooja vastuvõtu osaliseks ja mulle endale ka meelis väga.
Vaja läheb (26 cm vormi jaoks):
12 digestive küpsist
65 g sulatatud võid
600g toorjuustu (tahad kõrgemat, võid panna kõiki aineid rohkem)
2 spl jahu
175g suhkrut
vanilli
2 muna pluss üks munakollane
150 ml hapukoort
300g vaarikaid
tuhksuhkrut

Purusta küpsised ja sega võiga, suru vormi ja pane ahju 180C (pöördõhuga) 5 minutiks. Jahuta. Kata põhi vaarikakihiga (umbes pool kogusest). Sega katte ained kokku, mikserda siidjaks vahuks ja vala osa vahtu põhjale, siis riputa sinna veel veidi vaarikaid ja vala ülejäänud kate ka sinna.
Küpseta 40 minutit (pealt läks suht pruunikaks, kuid sisu oli kreemjas, kuna mul oli madalam kook, siis ilmselt oleks võinud 5 minutit vähem ka küpsetada, kuid kindlasti ei olnud ta üleküpsenud).
Jahuta kook täiesti maha.

Keeda ülejäänud vaarikad tuhksuhkruga, nii et mahla hakkaks eralduma, tambi vaarikad katki ja lase moos läbi sõela. Nõruta seda moosisiirupit koogile ja riputa tuhksuhkruga üle (ma panin tuhksuhkrut nii moosi alla, kui ka peale).

kolmapäev, 26. august 2009

Täidetud suvikõrvits

Juba mitmendat aastat on meil augusti lõpus suvikõrvitsauputus.
Täidetud suvikõvits on meie peres suht tavapärane sel aastaajal.
Eelmise aasta retsepte ma ei talletanud, tänane katsetus on seega täitsa uus.

Poolitasin suvikõrvitsa ja kaapisin välja sisu. Pruunistasin pannil kanakintsufilee tükid ja lisasin suvikõrvitsa sisu. Praadisin suht kõrgel tulel, lisasin soolatud kappareid umbes supilusikatäie ja hakkisin peeneks ühe pisikese piripirikauna ja lisasin pannile. Praadisin selle veel korra läbi ja valasin kaussi.
Sinna panin umbes 150 g fetat ja segasin läbi.
Segu läks edasi suvikõrvitsasse ja peale panin riivitud juustu. Ahjus oli umbes 20-25 minutit 200C pöördõhus.
Suurele Linnule meeldis ja väikestele Lindudele tegin igaks juhuks mannaputru.

Valge kala mustade oliivide ja tomatitega

BBC Good Foodi ainetel.
Vaja läheb:
1 suur sibul
musti oliive
pool väikest purki tükeldatud tomateid
umbes pool kilo valge kala fileed

Praadisin pannil sibula, lisasin tomatid, kuumutasin ja siis lisasin tükeldatud oliivid. Maitsestasin soola ja pipraga. Valasin segu ahjupannile ja peale panin kalafilee tükid (peale kruttisin veidi soola ka soolaveskist). Ahjus 180C (pöördõhk), kuniks kala oli küps (et kala ilusam välja näeks panin ka natuke riivjuustu kalale peale). Serveerisin keedukartuliga.

teisipäev, 18. august 2009

Sünnipäevalaud

Õel oli sünnipäev. Tahtis, et ma teeksin talle suupistekandikud ja koogi. Pavlova idee matsin maha jubedate sajuilmade tõttu, pakkusin välja Manhattani värskete vaarikatega (pilt puudub).

Esimene vaagen oli singi-juustu pisikesed pirukad (tavaline omalooming), sinihallitusjuustu-kreekapähkli küpsised (nami-nami retsept) ja peedi-sinihallitusjuustu pirukad (nami-nami retsept).

Teine vaagen oli brie juustu lõigud röstitud kreeka pähklitega ja meega ning suvikõrvitsarullid suitsutatud paprika-basiilika toorjuustuga (idee nami-namist, sisu omalooming). Kolmas vaagen oli kalavaagen - heeringas kartuli ja sibulaga ning kiluvõileivaampsud vutimunadega. Selle idee sain ühel toredalt töökaaslaselt, kellega koos pidasime tööl sünnipäeva! Väga vahva mõte ja sööjatelt palju heakskiitu leidnud!

Sööjad olid kiitnud :) Aega võttis koos koogi tegemisega umbes 4 tundi. Arvestatud sööjaid oli umbes 15.

reede, 7. august 2009

Vaarika-besee semifreddo

Eile oli tore päev :) Lisaks kõigele heale ja paremale söögile ja muidu toredale teguderohkele päevale, tegin eile esimest korda elus ise jäätist. No ma olen täiesti vaimustuses!!! Retsept muidugi pärit Nami-namist. Siinkohal pean ära mainima, et eile oli minu jaoks tähtis päev ka sellepärast, et kohtusin Delicatos Nami-nami Pillega, kes andis mulle üle Nami-nami Abikoka põlle! Täpsemalt saab Abikokandusest ja muust huvitavast lugeda siit: http://www.nami-nami.ee/uudiskiri/?id=2
Aga tagasi jäätise juurde. Eks ma olen ammu juba jälginud inimeste arvamusi ja erinevate maitsete katsetusi. Jäätisemasinat mul kodus ju pole ja ega ma seetõttu eriti kiirustanud ka proovima hakkamisega. Aga praegu vaarikaid palju ja hirmus isu igasugu vaarika-toorjuustukooke teha, kuid koogisööjaid meil ju pole. Seega hakkasin otsima jäätiseretsepte. Siit ta siis tuleb!

Vaja läheb:
200 ml rõõska koort
1 muna
0,5 dl suhkrut
200 g vaarikaid püreestatult
1 spl marjalikööri (kasutasin 28%-list limoncellot)
50 g beseeküpsiseid

Kloppisin muna suhkruga vahule ja vahustasin rõõsa koore. Blenderdasin vaarikad püreeks ja panin sellesse likööri (kõigepealt proovisin kas ikka maitsed sobivad). Lisasin püree koos munavahuga vahukoorele. Purustasin beseed kergelt, segasin ülejäänuga. Kallasin külmkapinõusse segu ja panin külma (retsepti järgi vähemalt 6 tunniks, aga ma serveerisin juba 5 tunni pärast. Lasin enne serveerimist natuke seista (retsepti järgi 15 min, aga Linnukesed ei mallanud oodata nii palju). Maitses MEGAhea :) Järgmine kord kui teen, lasen vaarikapüree ka läbi sõela, et seemneid üldse tunda ei oleks.

Suvikõrvitsaampsud

Suvikõrvitsa hooaeg nüüd täies hoos.
Kui eelmisel suvel tegin kõikvõimalikke täidetud suvikõrvitsaid ilma igasugu retseptideta, siis nüüd võtsin teadlikult ette internetiavaruste läbikammimise, et leida uusi ideid, mida suvikõrvitsast teha.

Esimene katsetus oli suvikõrvitsavorm, mida isand Lind palus tulevikus enam talle mitte serveerida :)
Kuigi see omletitaoline taigen mulle väga meeldis ja ilmselt läheb tulevikus kordamisele mingi muu täidisega.

Teine katsetus oli eile õhtul.
Vaja oli teha nö side-dish, kuna salatit ei tahtnud teha. Valisin tegemiseks Nami-namist suvikõrvitsa ampsud.
Vaja läheb:
suvikõrvitsat (isand Lind sõi 1 kõrvitsa üksi ära)
õli
küüslauku
basiiliku või mündilehti (ma panin mõlemat)
valge veini äädikat
soola-pipart

Suvikõrvitsa lõikasin 5 mm tükkideks ja praadisin õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Seejärel panin viilud serveerimistaldrikule, igale viilule panin peale hästi õhukese viilu küüslauku, pool lehte basiilikat ja münti.
Peale jahvatasin soola ja pipart ja piserdasin üle veiniäädikaga. Lasin natuke taheneda (retsept soovitas 2 tundi, aga minu meelest olid nad poolleigena väga maitsvad).
Isand Lind sõi peaaeg kõik üksi ära ja tahtis teada, kas ma tahan temast lahti saada, et teda lõhki sööta üritan :)))

kolmapäev, 5. august 2009

Minu müsli või õigemini granola

Olen nüüd paar korda teinud ise granolat kodus ja see idee iseenesest on leidnud laste seas suure heakskiidu. Kuna Linnupojad on väga pirtsakad sööjad, oli mul alguses hirm, et esimene katsetus müsli vallas jääbki viimaseks, sest Linnukesed nõuavad ikka oma poemüslit edasi. Aga õnneks läks teisiti.
Põhiaineteks panin:
10 dl kaerahelbeid
2 dl neljaviljahelbeid kaerakliidega
Segasin need läbi 1 dl meega ja 0,75 dl extra virgin oliivõliga.
Panin segu ahju röstima 130C pöördõhuga režiimile umbes tunniks (aeg-ajalt segasin) ja siis lisasin nö lisaained:
tükeldatud banaanilaastud
kuivatatud kirsitükke
röstitud metsapähkleid (hakkisin vähe väiksemaks, et lapsed neid kohe välja ei nokiks ) mandlilaaste
lina- ja päevalilleseemneid
šokolaaditükke jms, mis parasjagu poes silma hakkab. Lasin veel u 10 minutit ahjus olla ja jahutasin korralikult maha enne purki panemist.

pühapäev, 2. august 2009

Täidetud ja täitmata suvikõrvitsaõied

Alustama peaks vist sellest, et plaaninud olen juba mitu aastat teha neid frititud suvikõrvitsaõisi.
Nad lihtsalt on ju nii ilusad.
Siis võiks ju jätkata sellega, kuidas ma üksõhtu vaidlesin ühe prantslasega teemal kas süüakse isas- või emasõisi :D:D:D
Ja loomulikult olin mina see, kes pidi silmad maha lööma. Ei tea kust ma selle teadmise küll võtnud olin, et isasõisi ei sööda :S

Aga nüüd on õied tehtud ja söödud. Täitsa ok amps on. Aga see taigen, millesse ma õisi kastsin!!!
Kavatsen selle taignaga hakata tegema edasipidi nii kana- kui kala- kui krevette ja mida iganes.

Asja juurde:
Vaja läheb umbes 3 õit sööja kohta.

Tegin 10 õiega.
Õied tuleb pesta külma veega ja murda ära tolmukad. Lasin seejärel õied ilusti ära kuivada.
Täitsin osad õied basiilikulehe ja tüki mozzarellaga.
Taigen:
1 dl jahu
1/4 tl küpsetuspulbrit
3/4 klaasi soodavett (panin umbes, niipalju, et taigna konsistents oli crepe taigna sarnane.

Ajasin potis õli kuumaks ja seejärel õis taignasse ja potti. Pöörata oli ka vaja paar korda, et ühtlaselt küpseks. Mozarellaga õied hakkasid meeletult pritsima. Isand Linnu kommentaar: rasvased, aga hea maitsega. Nagu pontsikud.

Vol 2 aasta 2010.
Täitsin fetajuustu ja basiilikuga.
Maitsvad! Ega ma eriti aru ei saa, miks ma eelmisel aastal arvasin, et need õied miskit erilist ei ole :) On küll, väga head!

kolmapäev, 22. juuli 2009

Maasika-mandlikook

Eile, peale isand Linnu tehtud imemaitsva kalasupi söömist, hakkasin nuputama, mida magusaks süüa. Tohutu mittesöömisele alternatiivtegevuse (ehk söömise) vajadus oli. Põhjusi koogiküpsetamiseks leiab alati, eile oli neid veel mitu: Anne ja Tõnn tulid külla ja midagi ju peab ometi külalistele pakkuma; külmkapis ennekuulmatult palju, ehk 1,7 lt hapukoort!!!; peenral mingid maasikapunnid mida keegi ei taha; rabarber viskab imeliselt ilusaid uusi varsi jnejne.
Sisestasin siis Nami-namisse otsingusse hapukoor ja maasikad ja valisin välja maasika-mandlikoogi, sest kõik koostisained olid kodus olemas (valik oli mul üsna piiratud, sest mul ei olnud kodus küpsetuspulbrit ega sidrunihapet (selle ja soodaga saaks ju pulbri ise teha), sest 8-aastane Linnuke tegi üleeile ise plaadikoogi (elu esimese) ja ajas sassi kogused "tl" ja "dl" ja pani 3 tl-i küpsetuspulbri asemel jahu sisse kõik küpsetuspulbri, mis meil kodus oli).
Aga maasikakoogiks läks siis vaja:
150 g võid
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
Täidiseks läheb vaja:
3 muna
1 tl vanillisuhkrut
Maasikaid (ma panin ka paar ilusat peenikest rabarbrivart) ja pealepuistamiseks mandlilaaste.
Taina jaoks vahustasin toasooja või suhkruga, lisasin muna ja jahu. Surusin taigna koogivormi põhja ja servadele, panin külmkappi ootele.
Täidise jaoks segasin hapukoore muna ja suhkruga.
Panin jahutatud koogipõhjale poolitatud maasikad (väikesed jätsin terveks) ja rabarbritükid. Valasin peale hapukoore-muna segu ja puistasin peale mandlilaastusid. Küpsetasin 190- kraadises pöördõhurežiimis 30 minutit.
Kommentaariks niipalju, et põhi jäi kohati taignaseks, võiks proovida äkki enne 5-10 min küpsetada ääred fooliumiga kaetult??!!
Maitse oli väga hea, kui retsepti kommentaarides arvati, et liiga magus, siis meie peenra hapude maasikate ja rabarbriga ei jäänud üldse magus. Täidis oli nagu hõrk omlett :))) Munamaitse oli tuntav, aga nämma.
Vol 2 2010 juuli :) Küpsetasin põhja u 10 minutit enne täidise lisamist. Sai väga ok. Munamaitset küll ei tundnud seekord.

teisipäev, 21. juuli 2009

Kana cacciatore

Täitsa huvitava maitsega kanakintse sai tehtud. BBCGoodFoodist idee.

6 kanakintsu (originaalis 6 poolikut kanarinnakut)
2 küüslauguküünt purustatult
oliivõli
2*400 g kirsstomateid
4 tl toorjuustu (originaalis mascaroponet)
peotäis basiilikut


Praadisin sibulad õlis kuldseks, siis lisasin küüslaugu ja praadisin läbi. Lisasin tomatid, maitsestasin soola-pipraga ja kuumutasin u kuni 20 minutit, kuni segu oli ilus paks ja ühtlane. Võtsin panni tulelt ära ja segasin sisse toorjuustu (mul oli Farmi juustu) ja osa basiilikust.

Samal ajal ma pruunistasin kanakintsud (maitsestasin enne soola ja pipraga ära) teisel pannil ära (paar minutit iga külje kohta) ja panin ahjuvormi. Kallasin kastme peale ja ahju 170C pöördõhuga 30 minutit. Peale basiilikaülejääk.



Täitsa hea maitsega kana oli vahelduseks.

teisipäev, 14. juuli 2009

Sinepisai


Leivateo vol 3.
Seekord ma isegi ei küsinud, mis leiba/saia keegi tahta võiks, vaid sinepisai (ikka nami-namist, kust siis mujalt) jäi kuklasse kummitama. Küsisin muidugi viisakusest Lindudelt üle, kas tahavad poest saia?? Anti lahke luba, et ma võiks ju ikka ise teha :) Tegin siis ja ei kahetse.

Vaja läheb:
2.5 dl käesooja vett
2 sl õli
2 sl teralist sinepit (mul Dijoni teraline sinep)
7 dl jahu
1 pakk kuivpärmi
3 tl sinepipulbrit
0.5 tl kurkumit
0.5 tl soola

Pealt määrida munaga ja puistata 2 sl sinepiseemneid (asendasin päevalille- ja linaseementega).

Segasin kausis vee, õli ja täisterasinepi. Lisasin jahuga segatud kuivpärmi (vähendasin jahu kogust 7 dl-ni) ja maitseained ning sõtkusin tainaks. Katsin tainakausi puhta rätiga panin jälle saunalavale tunniks kerkima. Siis sõtkusin kerkinud taina uuesti läbi ja tegin pikliku pätsi, mille lasin veel soojas kohas kahekordseks kerkida. Retsept käskis küll terava noaga saiapätsi peale mõned sälgud teha, mille ma ära unustasin (oleks kindlasti veel aitand kerkida). Määrisin pealt munaga ja puistasin üle seemnetega. Küpsetasin 190 kraadises pöördõhu reziimis umbes 30 minutit, kuni päts oli pealt kuldne ja krõbe.
NB! Küpsetamise alguses ja keskel pidi pritsima ahju vähese veega, mille ma ka sujuvalt ära unustasin.

pühapäev, 12. juuli 2009

Küüslauguleib


Leivalaine jätkub, vahepeal veel tegin Baieri leiba Nami-nami retsepti järgi, see ilmselt vist kordamisele ei läheks.
Kuna juuretist mul veel pole ja poest saia-leiba ka ei ostnud, sest tahtsin ise teha, pean piirduma pärmileibadega.
Otsisin siis ideid ja andsin mees-Lindudele valida kas basiilikaleib, küüslauguleib või sinepileib.
Nagu alati oli vanima Linnu vastus: "ükskõik" ja noorem välistas basiilikaleiva. Pinnisin siis härrade Otsustusvõimetute käest välja küüslauguleiva-otsuse.



Vaja läheb:
25 g pärmi (tegin kuivpärmiga ja panin pool pakki so natuke vähem kui 15 ml))
2,5 dl vett
1 sl mett
1 küüslaugu küüs (no ikka suure küüne panin)
0,4 tl soola
6 dl nisujahu
0.25 dl oliivõli

Peale määrimiseks oliivõli ja peale riputamiseks ürte (panin tüümiani, oreganot ja rosmariini) ja meresoola (panin Maldoni meresoolahelbeid).
Panin mee, purustatud küüslauk ja soola sooja (45-50 kraadi) vette. Sõtkusin vähehaaval juurde jahu, üsna lõpus lisasin õli. Sõtkusin, kuni tainas kausi küljest lahti lööb. Pealt määrisin väheke õliga enne kerkima panekut. Taigna panin kerkima sooja (seekord leiliruumi, kus oli veel eelmise õhtuse saunateo soe sees, nii umbes 25-28 kraadi) ja lasin kerkida u 1 tund, koguselt umbes kahekordseks. Keerasin kausi sõtkumislaulae tagurpidi ja vormisin tainast leivapätsi kujulise asja ja lasin veel u 10 min kerkida. Määrisin leiva pealt oliivõliga, augud, mis originaalretsepti järgi oleks pidanud suruma leiva pinnale, unustasin tegemata :). Puistasin peale soolahelbeid ja erinevaid ürte. Küpsetasin 190-kraadises pöördõhurežiimis ahju allosas umbes 25 minutit. Ilus sai tuli :)

Järgmine kord panen soola rohkem, sest soolasust ei ole pea üldse tunda, mee magusus käib üle. Küüslauku on täpselt parasjagu. Aga õliga määrimise asemel peaks järgmine kord munavalgega määrimist proovima, sest ürdid ja soolahelbed pidama pinnale küll ei jäänud.

neljapäev, 9. juuli 2009

Ciabattad

Täna olin üle hulga aja jälle nädala sees kodune, nii et tavarütm, mis viimastel aastatel kombeks olnud, on korraks tagasi. See kodune päev tähendas hulganisti kokkamist ja küpsetamist.
Kõik teised retseptid, mida täna katsetatud said või teada-tuntud headuses uuesti tehtud said, on kirjas minu armsas retseptiraamatus (vanim laps-Linnuke küsis kunagi, et kui ma ära suren, kes siis raamatu endale saab:)))) lähevad veel viimaks riidu sellepärast:))

Aga seda ciabatta-retsepti (Nami-namist pärit) tahan kindlasti talletada ka blogis. Täna olen kindlal veendumusel, et poest ma enam ciabattat ei osta:D
Vaja läheb:
5 dl külma vett
25 g pärmi
1.5 tl soola
2 sl õli (ma panin imehead extra virgin oliiviõli)
1 sl siirupit (panin Dansukkeri heledat siirupit)
1 dl päevalilleseemneid või3 sl linaseemneid (ei pannud seekord)
1 dl rukkijahu (panin täistera jahu)
7 kuni 8 dl nisujahu (ma lõpetasin lisamise kuskil 7,5 peal) NB! Ülihea tuleb veel siis, kui 1 dl jahu asendad durumnisujahuga!!! Ja tegelikult oleks parem, kui ei kasutaks kõrgema sordi jahu!!!
Musti oliive

Lahustasin pärm külmas vees (mul oli ikka täitsa külm vesi). Lisasin soola, õli, siirupi, seemned, rukkijahu ja osa nisujahust. Sõtkusin ühtlaseks.
Siis lisasin ülejäänud jahu - tainas peab olema pehme, nagu puder ja mul jäi ta selline natuke palju mannat saanud mannapudru moodi:) (siinkohal jagasin ma taigna kaheks ja ühte panin oliivid).
Lasin kuni 2 tundi kerkida ja võin kinnitada, et ükski teine pärmitaigen pole mul nii meeletult kerkinud!
Sõtkusin õhumullid välja, palju jahu oli vaja, et käte külge ei jääks. Vormisin 4 piklikku madalat pätsi, mida lasin räti all veel kerkida.
Küpsetasin 240-kraadises pöördõhus 15 minutit.
Alt koputades peab valmis sai kumisema ja krõbeda kooriku jaoks pane ahju kauss veega.

Väga hea oli. Oma suurepärasest kokast ämma soovitusel proovisin katseks ka ciabatta pärast üle tõmmata õliga/võiga, aga pole mõtet, koorik ilma õlita ei ole läinud ei pehmeks ega kõvaks, ikka sama hea, aga õliga koorikuga ciabatta ei näe üldse ciabatta moodi välja.

Esimese pätsi sõid lapsed proovimise käigus ülikiiresti ära.

Toorvorstid balsamico ja kirsstomatitega

Selline toit oli Nami-namist juba mõni aeg tagasi silma jäänud, kui huvitav vaheldus toorvorstidele (mida me aeg-ajalt saame suurtes kogustes Saaremaa lihakombinaadist megahea hinnaga, nii et lausa patt on ostmata jätta). Võtsin siis asja prooviks selle nädala menüüsse.

Vaja läheb:
karpi toorvorste (originaalretseptis Nami-namis on 8-12), karbis oli vist mõni rohkem
500 g kirsstomateid
5 spl balsamicot
3 punast sibulat
6-8 küüslauguküünt
basiilikulehti
Õlisele (ma kasutasin oma basiilikaga maitsestatud õli) ahjupannile paned katkisurutud küüslauguküüned ja tükeldatud sibula (lõikasin suht paksud rattad) ja toorvorstid. Segad ilusti läbi ja ahju 180C (pöördõhuga) 20 min, kuni vorstid hakkavad pruunistuma. Siis lisad kirsstomatid ja balsamico. Segada korralikult läbi ja uuesti ahju, umbes 15 min, kuni kirsstomat on pehme. (Mul läks vähe kauem, suht toored tomatid olid, aitasin neid veidi, et tomatimahla ka kastmesse tuleks:) Peale riputad värskeid basiilikulehti.

Originaalretsept soovitab süüa krõbeda nisuleivaga, aga ma keetsin kõrvale värskeid kartuleid. Linnukesed on meil konservatiivid ju :))

Kastet ja tomateid jäi järgi ja plaanin täna lõunaks natuke kartuleid juurde keeta ja siis kastmejäägid koos kartulitega ahju grilli alla panna. Juba kujutan ette kui nämma see olla võiks.

pühapäev, 5. juuli 2009

Kohupiimakook virsikutega

Täna avastasin, et kapis on pakk kohupiima, mille aegumistähtaeg on saabunud. Otsisin siis oma lemmikretseptikogust ehk Nami-namist ideid, millist kooki teha võiks minu piiratud külmkapisisu juures.
Oma tavapärast virsiku-kohupiimakooki ei saanud teha, sest ei hapu-ega vahukoort (mõlemaga on hea, erinev aga hea) ei olnud ja kohupiimapasta asemel oli mul ka ricotta.
Aga leidsin siis ühe kohupiimakoogi virsikute ja pirnidega (neid mul muidugi polnud, nii et jäid välja) http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=1546
Vaja läks:
100 g võid
0.5 dl suhkrut
1 muna
1 dl kaerahelbeid
1.5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidiseks:
kompotivirsikuid (ja pirne)
2 dl kohupiima (ma panin terve paki 250 g)
1 muna
1 sl kartulitärklist
2 sl suhkrut virsiku konservivedelikku

Vahustasin või ja suhkru, lisasin munad ja omavahel segatud kuivained. Panin taigna võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud koogivormi.
Poolikud virsikud lõikasin neljaks ja panin sinna peale. Segasin kohupiima, muna, kartulijahu, suhkur ja vala tainale.
Küpsetasin 190 kraadises (pöördõhuga) ahjus umbes 30 minutit.
Söödi ära enne, kui kook maha jahtuda jõudis. Kiideti küll, kuid meie traditsiooniline pidi parem olema. Samas seda jälle lihtsam teha! Seda mõtlesin küll, et pirnide asemel paneks näiteks maasikaid või vaarikaid järgmine kord virsikutele seltsiks, vähe särtsakust annaks juurde.

laupäev, 4. juuli 2009

Brita kook

Juba ammu on mul silma jäänud eri kohtadest kiidulaulud Brita koogi kohta.
Aga nii palju muid põnevaid kooke ootas ka proovimist, nii et kuidagi tahtmatult oli see ikka jäänud tegemata.
Kusjuures ega ta nüüdki polnud minu esimene koogivalik sünnipäevaõhtuks, õde tahtis Pavlovat, ise mõtlesin Manhattani juustukoogile, siis jälle Eton messile (ehk maasikad vahukoore ja beseega) jnejnejne.
Aga ideid siit-sealt otsides jäi lõplik otsus siis Britale ja toorjuustu-kondendspiimakoogile (mis ilmselt kordamisele ei tule - ainuke asi mida tuleviku tarbeks meelde jätan - ÄRA kunagi enam asenda toorjuustukoogi põhjas digestive küpsiseid mingite Selga või Kalevi küpsistega, ei ole minu maitse)
Brita retsept on pärit mul Nami-namist

Põhjaks läheb vaja:
15o g toasooja võid
1.5 dl suhkrut
3 munakollast
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Beseekatte tegin:
3 munavalgest
1,5 dl suhkrust ja
1 tl vanillipastast
Peale raputasin mandlilaaste
Vahele 4 dl vahukoort ja maasikaid niipalju, kui mahub

Põhja jaoks vahustasin pehme või suhkruga, lisasin edasi vahustades ükshaaval munakollased. Segasin omavahel jahu ja küpsetuspulbri. Lisasin jahusegu vaheldumisi piimaga taignasse ja segasin ühtlaseks. Määrisin taigna ahjuplaadile (küpsetuspaber ikka alla ja märjad käed aitavad paremini määrida). Taigna peale määrisin beseekate ja peale riputasin mandlilaaste.
 Küpsetasin 175-kraadises (ilma pöördõhuta) ahjus 25 minutit, kuni beseekiht oli kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud.
Lasin jahtuda, siis lõikasin kaheks ja asetasin ühe poole serveerimisalusele. Katsin pealt viilutatud/tükeldatud maasikatega ja määrisin peale vahustatud rõõsa koore. Panin teise tordipõhja esimese peale ja hoidsin kuni serveerimiseni jahedas.














Kõlbab väga hästi ka järgmisel hommikul kohvi kõrvale :)

reede, 3. juuli 2009

Alustuseks värske kartuli salatiga

Täna on täiesti sobilik päev minu kokkamiseblogimise alguseks, sest algas minu jaoks uus eluaasta, sünnipäevaks sain uue fotoka (vana läks hingusele, kui väike Linnuke tahtis seda kui käekotti käes kanda :)), siis mu käsitsikirjutatud üle 20-aasta vanuse retseptiraamatu kookide ja praadide leheküljed on täis hea ja parema retsepte ja aeg on siirduda vähe moodsamate ja süsteemsemate ülestähenduste tegemiste võimaluste juurde.

Linnukesi on toita mul neli, igas vanuserühmas ja söödava toidu suhtes väga erineva pirtsakuseastmega. Ja mina siis üritan nende toitmisega toime tulla, enamasti aga, kuna neil mingeid soove kunagi ei ole (va lastel makaronid hakklihaga), kokkan ma täpselt seda, mis isendale katsetamiseks huvitav tundub.

Siia panen üles retseptid, mida arvan ka tulevikus ennast tegemas, koos väikeste kommentaaridega, et siis hiljem oleks hea vaadata, mis mõtteid tekkis.
Aga asja juurde, täna õhtul on külaliste vastuvõtmise õhtu ja surfasin juba mitu päeva, mida siis kallitele külalistele pakkuda võiks. Soolaseks tehti muidugi grillitud liha ja kana, aga neist ei ole midagi rääkida.
Et tavaline värske keedukartul ei oleks nii igav, tegin kõrvale värsket suvist kartulisalatit, mille algne idee pärineb mul BBC Good Foodist.

Salatiks vaja värskeid võimalikult pisikesi värskeid koortega keedetud kartuleid, keedetud mune (iga sööja kohta panin ühe muna), värsket kurki ja peotäis rukolat ning peterselli.

Segasin koostisosad kokku (va muna), maitsestasin nö klassikalises 1:3 vahekorras oliivõli ja balsamicoga, musta pipra ja soolahelvestega, siis lisasin munalõigud ja segasin korra kergelt veel läbi (kergelt - seepärast pildilt paistabki mune palju).

Mõnusalt suvine vaheldus oli, mulle maitses, külalised sõid ja sobis veel väga hästi ka järgmisel hommikul!