esmaspäev, 24. september 2012

Vürtsikas õunakook muscovado ja meega.

(foto by Vernanda)

Tulemas on järjekordne õunapäev ja õunakoogikohvik. Testimine ja katsetamine on täies hoos :) Töökaaslased saavad terve nädala kooki ja nende reaktsioonid on kõige paremaks indikaatoriks koogi kõlblikkuse kohta.:)
See konkreetne kook sobis hästi:) Kõlapinna leidis arvamus, et kook on jõulune:) Eks ta ole ka. Mahlane, piparkoogimaitseline ja praegusesse mitte eriti kenasse sügissopailma  täitsa sobilik:) Süstib lootust, et ilusad lumised ajad on tulemas :) ja talvel teeks seda kooki heameelega näiteks jõhvikatega. 
PS Saarlastele meenutaks see kook vana armast meekooki, aga see siin on tunduvalt pehmem ja mahlasem.

Kook ise pärist BBCGF-ist, ilma eriliste mugandusteta. Tuleb teha päev enne valmis, siis jõuab kõik kenasti läbi imbuda. 

Koogiks on vaja:
125 g võid
225 g tumedat muscovado suhkrut
2 muna
225 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 muskaatpähkel riivitud kujul
u 300 g õunu, tükeldatud pisikesteks kuubikuteks. 

Katteks peale vaja
2 suurt supilusikatäit mett
2 spl muscovadot

Panin ahju sooja 140C pöördõhule. Vahustasin muscovado ja toasooja või.
Lisasin edasi vahustades ükshaaval muna.
Segasin jahu, küpsetuspulbri ja kaneeli ning muskaatpähkli ning sõelusin taignasse.
Segasin õrnalt spaatliga läbi, lisasin õunatükid ning panin 24cm lahtikäivasse vormi üheks tunniks küpsema.
Kui kook oli valmis (tikk jäi puhtaks), segasin kokku vedela mee ja suhkru ning määrisin ühtlase kihina kuumale koogile. Et meesegu kiiremini kooki imbuks, täksisin natuke koogipealsesse augukesi.

Kook on selline, mis seistes läheb paremaks ja soojast peast on mõnus jäätisegagi süüa.
Kooki saab proovida laupäeval Viimsi Vabaõhumuuseumis :)


3 kommentaari:

Pille ütles ...

Läks just ahju. Panin suhkrut tsipa vähem (200) ja olin sunnitud lisama ka ca detsiliitri rõõska koort, muidu oli tainas paksuvõitu. Aga lõhnab igatahes juba kenasti :)

Kirsike ütles ...

Pille, tainas on sellel jah paksuvõitu ehk et isegi täitsa paks, ei voola ega vaju laiali. Esimene kord oli mul ka kiusatus vedelikku lisada, aga teinekord tehes enam ei olnud;)

Anonüümne ütles ...

Järgisin hoolega retsepti. Ainuke kõrvalekalle tuli muskaatpähkli juures, mida lihtsalt kodus ei olnud. Panin siis hoopis natuke ingverit, Õunakuubikutest sai mõnus niiskus koogi sisse ja kõik see suhkur ja mesi ei teinudki kooki üleliia magusaks. Töökaaslased sõid kooki ja millegipärast läks jutt jõuludele... Mõõõõnus kook!