kolmapäev, 1. september 2010

Kahte sorti küpsised

Enne järgmist suvikõrvitsa-teemalist postitust, vahelduse mõttes küpsistest. Täitsin pühapäeval hoogsalt küpsisepurki (mis on suht tänamatu ettevõtmine, sest meie ahjualused tõmbavad purgi ülehelikiirusel kohe tühjaks). Aga vahetult peale küpsiste purki ladumist on hea tunne küll uuele nädalale täis küpsisepurgiga vastu minna :D Ei hakka kahte eraldi postitust tegema, mõlemad küpsised väga lihtsad ja kiirelt tehtavad. Esimeseks Aniitrami blogi ainetel võiküpsised (Aniitrami pilt oli nii isuäratav, et lapsed üksmeelselt kiljusid, et just neid küpsiseid tuleb teha!), mina teen neist pisikesed kevadlilleküpsisekujulised lillekesed. Võiküpsisteks läheb vaja:
110 g võid
150 g jahu
3 spl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
50 g šokolaadi (piima-või tumedat šokolaadi)

Hõõrusin või tuhksuhkruga vahule, lisasin jahu. Pritsisin (hr.Linnu jõulise abiga, sest ise ei jaksanud muljuda:)) tordipritsiga väiksed lillekesed ja küpsetasin 160C pöördõhus umbes 15 minutit, kuldseks. Peale ahjust väljavõtmist panin küpsised restile jahtuma. Sulatasin veevannil šokolaadi (ühekordses kilest tordipritsis) ja jahtunud küpsistele pritsisin peale šokolaadisüdamiku (käesoleval pildil ilma südamikuta).

Snickerdoodelite retsept on pärit Pille blogist ja nami-namist, küpsiste nimi tegi uudishimulikuks ja uurisin lisaks ka tausta. Tegu siis väga vanade traditsiooniliste suhkurküpsistega, mida eristab tavalisest suhkruküpsisest see, et teda on kaneelis veeretatud. Iseloomulikuks pidavat veel olema kergelt murenenud/lõhenenud väljanägemine.
Vaja läks:
250 g nisujahu
0.5 tl riivitud muskaatpähklit
0.75 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
125 g pehmet võid
100 g suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
1spl kaneeli
1 spl suhkurt

Vahustasin või ja suhkru, lisasin muna ja kloppisin veidi veel vahusemaks. Kuivained segasin omavahel. Segasin jahusegu võivahuga kokku. Veeretasin väikesed pallikesed (sain sellest kogusest taignast kaks plaaditäit küpsiseid). Ühe plaaditäie pallikesi veeretasin kaneelisuhkru segus ja panin plaadile. Pallikese vajutasin kahvliga lapikuks. Küpsetasin 160Cpöördõhus umbes 15 minutit (kuldseks). Jahutasin restil. Teise plaaditäie pallikesi panin kilekotti koos kaneelisuhkruga ja õrnalt segasin-raputasin. Muu protseduur sama, ikka plaadile ja kahvliga lapikuks. Need küpsised jäid väga palju rohkem kaneelisemaks ja "iseloomulik lõhenemine" paistis ka paremini silma. Täiskasvanutele meeldisid need rohkem, lastel oli ükskõik :P

Kommentaare ei ole: