teisipäev, 8. detsember 2009

Kreeka-pärane pirukas ehk leib kreeka moodi

Retsept pärit Valio Alma Küpsetiste raamatust ja nn leib maitses ülimalt hästi! Pildile sain küll tüki, millel täidist tundub vähe olevat, kuid piruka (no mitte ei saa ma selle kohta leib öelda) keskel oli täidist rohkem sattunud (irww jumal maksab kätte, et ma ühe kohviku kulebjaaka vähese täidise kohta paha sõna ütlesin, nüüd tuleb endal samamoodi viletsalt välja:))

Vaja läks taignasse:
2 dl keefiri või maitsestamata jogurtit
25 g pärmi
1 tl soola
25 g võid
1,5 dl kuklijahu (panin täisteranisujahu)
2,5 dl nisujahu

Täidis:
3 kõvakskeedetud muna
1 hakitud sibul
1 dl oliive viilutatult (panin rohelisi oliive)
0,5 tl soola
2 tl punet
1 dl peterselli (kasutasin umbes 0,5 dl kuivatatud peterselli)
soovi korral ka pipart
Lahustasin pärmi käesoojas jogurtis, lisasin soola, pehme või ja osa jahust. Segasin läbi ja sõtkusin taignasse ülejäänud jahu. Lasin kerkida umbes kahekordseks.
Rullisin taigna ruuduks ja katsin taigna keskosa täidisekihtidega (võib ka kõik katta ja rulli keerata või rõngasse, aga ma tegin sellise stritsli moodi pika piruka) ja maitserohelisega, soola ja pipraga.
Tõstsin taignaruudu ääred pirukale, lõikasin sisse sälgud ja lasin veel umbes pool tundi kerkida. Küpsetasin 200 C juures 30 minutit. Küpsemise lõpupoole pintseldasin pirukat pealt külma veega.
Sobib imeliselt ka hommikukohvi kõrvale võileiva asemel!

Kommentaare ei ole: