pühapäev, 28. september 2014

Toorjuustukreemiga õuna-pähkli(te)kook

Õunapuhveti ettevalmistused algavad mul juba kuu varem. Igasugu proovikooke sai tehtud kümmekond. Kaks retsepti läksid prügikasti. Kolmest said minu lemmikud. Ülejäänud viis olid sellised so-so, söödavad, aga korrata ei viitsiks. 
Õunapäev ise oli jälle väga lahe, nagu alati - mõnus seltskond, peale esimest tundi külmast tuimad varbad ja ilus blogipuhveti lett. Tuul oli hull ja vastaslettide juures paistis päike (st me olime varjus ehk oli veel külmem). Arvasin, et inimesed ei tule sellise ilmaga üldse välja (kuigi-kuigi, oleme olnud seal nii vihmasajus kui ma ei mäletagi enam milles), aga mis see tuul ja külm rannarahvale ikka teeb. :) 
Ma ka õhtul saunas sain sooja uuesti naha vahele.

Kookidest siis - minu lemmik (minu enda tehtutest ikka, Marju hitti  läbi aegade ei löö miski) on siin.
Ühed sööjad tulid pärast retsepti küsima!
Kreeka- ja metspähklitega õunakook toorjuustukreemiga. 
Maitseb hea ja läheb järgmiseks päevaks veel paremaks.
Retsept on myrecipes.com'st aga muudetud kogustega, eriti mis puudutab suhkrukogust.

                                                                 (pilt by Vernanda)

Põhja jaoks läheb vaja:
2 dl metsa- ja kreeka pähkleid, röstituna (ma röstin ise, aga poest saab ka)
120 g sulatatud võid
2,5 dl suhkrut
2 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti
4,5 dl jahu
2 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
8 keskmisest suuremat haput koogiõuna

Kreemiks on vaja:
2 dl pähkleid (sama teema mis põhja jaokski)
300 g toorjuustu
45 g toasooja võid
u 250 g tuhksuhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl vanilliekstrakti

Ilustamiseks soovi korral kreeka pähkleid nt 12 tükki.

Röstisin pähklid: 200C pöördõhku, paar minutit ahjuplaadil. Lasin tibake jahtuda ja puhastasin metspähklid.
Hakkisin pähklid (suurus sõltub sööja/küpsetaja maitsest).
Tükeldasin õunad pisikeseks.
Vahustasin või ja suhkru ja lisasin ükshaaval munad (edasi vahustades) ja siis vee lõpuks vanilliekstrakti. Segasin kokku kuivained ja lisasin võivahule. Segasin sisse õunad ja pähklipuru. Taigen peabki jääma üsna paks, peaaegu nagu küpsisetaigen.
Küpsetasin 160C pöördõhu juures 45 minutit (tikk peab puhtaks jääma).

Lasin koogil jahtuda.
Siis mikserdasin kokku kreemi ained, segasin sisse pähklid ja määrisin koogile.

Panin külmkappi järgmist päeva ootama.

Esimesel korral tehes unustasin soola panemata. Uskuge või mitte, aga see annab tunda!




1 kommentaar:

Anu ütles ...

väga hea kook oli!