kolmapäev, 15. jaanuar 2014

Rugelachid

Nagu canneléd eelmisest postitusest, on ka rugelachid meie suured lemmikud, kuigi varem ei viitsinud ma neid eriti tihti teha. Olin nimelt jõudunud hirmsale valearusaamisele, et nende rullimine on üks õudne mäkerdamine. Jama puha. Kui on piisavalt kaua külmas olnud taigen, st 24 tundi, siis on nende rullimine väga ok, tegemine väga lihtne ja söömine lihtsalt suussulavalt imeline :) Igatahes korrigeerununa oma arusaamu, teen neid edaspidi tihedamini. Retsept on pärit mul nami-namist, rugelach ise on pärit juudi köögist, kuigi wikipedia teab rääkida, et mõningatel andmetel (mis samas ilmselt võib olla linnalegend) on croissantil ja rugelachil sama algupära, just selle sarvesaialiku kuju tõttu :)

Vaja läks:
200 g toasooja võid
200 g toasooja toorjuustu
2 tl suhkrut
200 g jahu
soola näpuotsaga

Segan taigna kokku ja vormin ilusa pallikese, panen toidukilesse ning külmkappi seisma 24 tunniks.

Täidiseks on vaja:
100 g metspähkleid (peeneks hakitud)
5 spl kakaod
50 g fariinsuhkrut
2 tl kaneeli
seest määrimiseks 25 g sulavõid 
pealt määrimiseks 1 munavalge (munakollase saab ära kasutada cannelétes)

Segan kokku täidise.
 Lõikan taignapalli pooleks. Esimese poole vajutan ja rullin ilusaks ümmarguseks ringiks. Teise poole panen külma tagasi, kuniks on tema kord käes. 
Määrin ringi sulavõiga (poole kogusega), panen poole täidisest ringile. Täidist on palju, surun taingarulliga seda rohkem taignasse ja riputan jääke peale jms. Lõikan ringi 16 sektoriks ja keeran sarvesaia kombel rulli, väljapudisevat täidist ikka tagasi sisse toppides. Sarvekesed lähevad ahjuplaadile ja määrin nad pealt munavalgega. 
Ahjus peab olema kuumust 160C pöördõhku ning küpsetan 30 minutit, kuni rugelachid on ilusad kuldpruunid. Ja siis kordub kõik seesama teise poole taignapalliga.

Tavaliselt ma panen küpsisekausi silme alt ära, kuniks kõik rugelachid on valmis ja jahtunud, muidu süüakse käigupealt kõik kohe kiiresti ära :)


Kommentaare ei ole: