esmaspäev, 27. veebruar 2012

Traditsioonilised Läti peekonipirukad

Alguse sai kõik sellest, et mõned aastad tagasi sõime hommikust kuskil tundmatus pisikeses koduses söögikohas Jurmalas.
Lapsed võtsid prooviks peekonipirukaid, siis võtsid juurde ja veel juurde ja lõpuks ostsime kaasa ka veel. Minu lapsed ja sõid pekipirukaid - see oli lihtsalt uskumatu tol hetkel :D
Hiljem on nad Lätis olles alati uuesti neid pirukaid tahtnud ja söönud. (Eesti omad ei pidavat nii hästi maitsema).
Nüüd tõi õnnelik juhus minuni Lätist pärit peekonipirukate retsepti.
Tänud sulle, Tots, et võtsid vaevaks retsepti jagada ja inglise keelde tõlkida!

Retsept on pärit Margarieta Kerla'lt, kes omal ajal (ehk siis eelmise sajandi esimeses pooles) õppis Läti legendaarses Kaucminde noorte preilide kodumajapidamise koolis.
Margarieta Kerla jagas retsepti oma sõbrannaga, kes omakoda andis retsepti oma lapselapsele Laila'le, kes saatis retsepti minu töökaaslase perele ja sealt siis otsapidi jõudis minuni :)

Suurepärased pirukad, mida lapsed tunnistasid võrdväärseteks Jurmalas söödutega.
Veelkord suured tänud jagajatele!

Vaja läks:


175g võid
0,5 l piima
75g pärmi
1 tl soola
1 spl suhkrut
u 900g nisujahu

400g suitsupeekonit
1 keskmine/suurem sibul (mida rohkem sibulat seda mahlasem:))
valget pipart

määrimiseks muna

Sulatasin või, lisasin käesooja piima ja lahustasin pärmi piima-või segus. Lisasin soola ja suhkru ning segasin juurde jahu.
Sõtkusin kergelt läbi ilusaks siidiseks taignapalliks ning panin kerkima.

Tükeldasin peekoni ja sibula, maitsestasin valge pipraga.

Kui taigen oli kahekordseks kerkinud, jagasin taigna neljaks osaks ning rullisin õhukeseks. Lõikasin ruudukesteks (u 12 ruudukest) ning panin ruudukesele 1 tl täidist. Keerasin kokku ja panin ahjuplaadile kerkima. Enna ahju panemist määrisin pealt munaga.

Lasin natuke ahjuplaadil kerkida ja küpsetasin 180C pöördõhu juures u 12 minutit, kuni pirukad olid kuldsed. 

Sellest kogusest taignast tuleb neli ahjuplaaditäit. Nii et vabalt võib ka poole kogusega teha.

Pirukad kadusid laualt linnulennul :D

6 kommentaari:

Profa ütles ...

On minulgi head mälestused nende pirukatega. Adažis on üks keldripood, kust saab suurepäraseid:)

Marju ütles ...

Kohe väga isuäratavad!

Anneli ütles ...

Olen aastaid juba nendest sõltuvuses ja püüan neid võimalikult harva teha/osta :) . Maximas on üsna õige maitsega aga mitte samad mis Lätis.

Pille ütles ...

Just küpsetasin! jahu panin tainasse 800 g ja suitsuliha-sibulat võtsin rohkem (sain vist ca 40 pirukat ja täidist lisain kuhjaga supilusikatäie). Imemaitsvad, tänud retsepti eest!

Kirsike ütles ...

Pille, siis sa tegid vist suht suured pirukad, et nii palju täidist sisse mahtus. Mul andis täiskogusest taignast 48 tükki välja.

Helerin ütles ...

Tegin neid saiakesi täna. Tulid tõesti super maitsvad! Ümbris kenasti õhuline ja täidis mahlane. Suur tänu retsepti jagamast!