teisipäev, 20. detsember 2011

Odra ja kaeraga sai ehk võitleme kolesterooliga

Meie pisikeses peres on jõudnud kätte aeg, kus vanim pereliige peab hakkama vaikselt passi piiluma ja tihedamini perearsti külastama ja otse loomulikult ka pisut rohkem jälgima, mida ta suhu pistab :P. Laisa inimesena ei viitsi ma igale lauas istujale erinevat sööki teha, seega on toimunud pisike muutus terve pere toitumisharjumustes. Märksõnadeks on saanud kaer ja kaerakliid, odrahelbed, küüslauk, kreeka pähklid ja kõrvits, mis tarkadele allikatele toetudes peaksid olema imelised halva kolesterooli kehast välja viijad.
Nüüd siis saia-leiva asemel sööme kaera ja odra saia.

Vaja läheb:
500 ml külma vett
25 g pärmi
1 spl mett
1,5 tl soola
70 g odrahelbeid
150 g kaerakliisid
1 dl linaseemneid
260 g nisujahu
2 spl oliivõli

Sulatan külmas vees pärmi, lisan soola, mee ja linaseemned, seejärel helbed, kliid ja jahu, segan ära ning viimasena segan sisse oliivõli. Taigen jääb selline suhteliselt vedel pudrutaoline kleepuv mass. Lasen kerkida umbes tunnikese, kuni taigen on kahekordseks kerkinud. Jagan taigna kahe keeksivormi vahel ära ja lasen veel kerkida 15 minutit.
Küpsetan 230 C pöördõhus 10 minutit ja seejärel 20 minutit 160C pöördõhus.

Mõnusalt pehme sepikulaadne sai on.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ime ka et isand kolesterooliga ei võitle, kui sa koguaeg nii rikkalikult vaaritad ja küpsetad.

Kirsike ütles ...

:)) ja mina rumaluke süüdistasin tema halvas kolesteroolitasemes just seda, et ta minu tehtuid rikkalikult tervislikke toite nii vähe sööb ja tema kohutavaid lõunasöögiharjumusi :D