neljapäev, 24. november 2011

Soolane juustukook

Kui lapsed tellivad ülirammusat ja ülimagusat brownie't, siis soolase sõpradele tuleb ju ka midagi näksimiseks teha. Näiteks ülilihtsat ja ülirammusat juustukooki. Tunnistan ausalt, et retsepti päritolu on teadmata. Kellegi (ei tea küll kelle) lapsekäsi on "koogi" koostisosad umbes aastal 198..? kirjutanud minu retseptivihikusse ja on unustanud lisada valmistusjuhised.:) Aga proovisin siis nii, nagu allpool kirjeldet. Ja tuli välja küll.

Vaja läks:

300 g kodujuustu
75 g võid
250 g riivitud juustu
4 spl hapukoort
1 dl jahu
3 muna
0,5 tl soola (oleneb juustude soolasusest)

Vahustasin munad, lisasin kodujuustu, umbes 2/3 riivitud juustust, hapukoore, sulavõi ja lõpuks jahu. Maitse järgi lisasin soola.
Valasin taigna ahjuvormi  (kandiline suurem klaasvorm, taigen jääb umbes 1 cm paksuselt) ja peale riputasin ülejäänud riivjuustu.
Küpsetasin 180C pöördõhu juures 40 minutit, kuni kook oli pealt kuldne ja kõrbe.
Kõlbab ühtviisi hästi nii leigelt kui ka järgmine päev.

NB! Kõige paremini maitsevad muidugi ääred. :D

Vol 778, Miina sünnipäev 11.09.2012


7 kommentaari:

Liina ütles ...

Aaaa see on fantastika! Mina sain selle retsepti kusagil 90-datel ja tuletasin nüüd sel suvel uuesti meelde. Mul käib seal ka sink ja paprika sees. Hullupööra hea!

ilse ütles ...

See on umbes või siis peaaegu sama retsept http://ilse.riiul.com/2011/05/kodujuustupirukas/
Maitseb ülimalt hästi ja olin väga rahul kui selle retsepti leidsin:)

Liina ütles ...

Just, Ilse, mina selle sel suvel sinu blogist üles noppisingi, aitäh! Olin asja juba ammu unustanud, peenemaid pipstükke tuleb ju muudkui peale. Nii et kui Ilse blogis toda meeldetuletust nägin, sai vana hea retsept jälle ette võetud.

Kirsike ütles ...

No näed siis.. mõtled küll, et jälgid pidevalt teiste tegemisi, aga Ilse postitus on mul küll kahe silma vahele jäänud... ja ega ma polekski äratundmisele jõudnud, niivõrd unustusse oli too vana retsept jäänud...

kui arvestada kohta, kuhu mul koogi koostisained kribatud on, peaks ülestähendus pärinema aastast 88/89?! aga ega mul mingeid mälestusi sellega seoses küll ei ole, et kust sain ja kas üldse ise ennem teinud olen...

Üks lapsepõlve sõbranna küll aegajalt pakub ühte juustukooki, aga see maitseb teisiti... või on retsept lihtsalt ajas tal mutanteerunud...:)

Anonüümne ütles ...

Väga sarnane koostisosade poolest juustukoogiga, mida ma olen küpsetanud. Kui mäletad, pakkusin seda ühel sünnipäeval ampsuks.Retsepti sain Maritilt.
Põhi: sulata 100 g võid, lisa 100 g kohupiima, 100g jahu, 0,5 tl soodat, soola. Kate: sega kokku 200 g riivjuustu, 1 muna, 250 g hapukoort. Kogusest jätkub ümmarguse ca 24cm läbimõõduga vormi jaoks.
Väga lihtne ja kiirelt valmiv.
Ingrid
Kõik korraga ahju, küpseb ca 30-40 minutit 200kraadises ahjus.

Maarja ütles ...

oi, see on sarnane asi, mida me ema nii 1980 keskel-lõpus tegi.

Kairito ütles ...

Mina olen ka midagi taolist küpsetanud, kuid retsepti saanud mehhiko või..oli see itaalia toiduretseptide seast....