esmaspäev, 25. aprill 2011

Praeahjus suitsutatud lõhe

ehk ära igaks juhuks kodus järgi tee;)
Kõik algas sellest, et Sadama turu Eesti toidu päeval MEKK pakkus imeliselt head lõhet. Peakoka sõnul suitsutavad nad seda praeahjus ja suits minevat väidetavalt otse pliidi kohal asuvasse õhupuhastajasse. No eks neil seal kindlasti tugevamad masinad, kui minu pisike aga tubli tuulutaja.

Aga kärbes igatahes sumisema peas hakkas ja kui ehituspoes nägin lepapuru hinnaga mingi 0,50 senti kotitäis, siis otsus oli tehtud - kuumsuitsu lõhe.

Tõmbaja muidugi suitsu ära ei tõmmanud, korralik tuulutus tuli ka teha. Kõige rohkem suitsu tuli sisse sellega, et mingil hetkel, kui kala oli peaaegu valmis, ütlesid mul närvid üles ja võtsin lepapuru ahjust välja ja viisin õue.

Aga kala oli hea, kohe ikka väga hea. Jahtunult oli veelgi parem.

Kindlasti ei jää selline suitutamine meil viimaseks korraks (suitsuahju ehitamine on küll hr.Linnul täitsa plaanis, aga TehaVajavateTöödeNimekirjas vist oma 178.kohal). Talvel ma muidugi seda teha vist ei prooviks.



Vaja polnudki muud kui tervest lõhest kaks fileed.
2dl lepapuru 1 kilo kala kohta (4 dl läks mul)
3 tükki suhkrut (ilusa karamellise jume jaoks)

Panin ahju altkuumuselt 200C peale, lepapuru ja suhkrutükid panin ühele vanale ahjuplaadile, millest kahju ei ole, kui rikki läheb ja panin plaadi ahju põhja.
Kui lepalõhna oli tuba täis, aga suitsu veel ahjus ei olnud, panin kala ahju. Küpsetasin 10 minutit, ahi oli selleks ajaks suitsu täis ja siis ütlesid närvid üles ja võtsin lepapuru välja. Lasin veel paar minutit küpseda ja kala oligi valmis.

Off-topicuna ka pildimeenutus munadest.
Meie selleaastased pühademunad olid küll äärmiselt minimalistlikud. Tüdrukud nii tahtsid poevärve osta ja nendega värvida. Vingusid ja vingusid, et miks meil ei ole nagu normaalsetel inimsestel, et asju poest ostetakse :(((((

6 kommentaari:

Zoozi ütles ...

Kahju, et kui ma kohale jõudsin, oli kala söödud.
Oleksin ka maitsnud :)
Minu lapsed värvisid ka poevärvidega, aga suutsin neid proovima panna ka looduslikuma kraamiga.

Profa ütles ...

Lõhesuitsutamiseks pole isegi suitsuahju vaja, praeahjus ma aga ka jamada ei viitsiks. Selliseks ühe-kahe kala tegemiseks on olemas selline asi nagu soome keeles savulaatikko, eesti keeles siis vist suitsusahtel/karp. Google pildiotsing annab palju vasteid. Lihtsaim variant on vana pott lõkkesse, saepuru põhja, siis kala potis sees olevale misiganes restile, mis on sinna sisse millestiganes nikerdadud:), pott sütele, kaas peale ja voila. Aga selliseid suitsusahtleid olen meie igatahes kaubandusvõrgus ka näinud, aga kas ma ta lõkke asemel pliidile riskiks panna, ei tea.

Kirsike ütles ...

Suitsukastiga on see lõkke mure. Ainult 10 minuti kalasuitsu pärast lõket teha ei viitsiks.
Huvitav, kas seda suitsukasti praehju ei saaks panna? Pliit tundub veelgi kahtlasem?!

Kui aus olla, Saaremaa kodus olles ei tuleks selline jändamine mitte mõttessegi:))) Ikka kala suitsuahju ja voila. Küsimuseks ainult millist kala täna teeme :D

Pille ütles ...

Mina olin laisk ja tellisin endale sünnipäevaks terve suure lõhfilee otse Mekist. No küll oli maitsev :P

Profa ütles ...

Poekaubast parim suitsulõhe filee mis ma kunagi saanud olen, oli selliselt tootjalt nagu Spratfil.

Unknown ütles ...



Meil on selleks otstarbeks nn.suitsukast(ikka lepalaastudega ja suhkruga nagu ikka)- oleme teinud tervet kala kui ka fileed,väga hea saab,aga toas ei ole julgenud proovida ;)
ikka õues(ja iga ilmaga,ka - 15c talvel,kogu ilm lõhna (ja vesiseid suid) täis..)lõkke üles ,kast otsa ja ca 15- 20 min ja terve kala valmis...jube hea.
Meile pärandas selle kasti naaber,kes lase selle soomes teha(meil olevad kastid,mis müügil näinud- tunduvad õrnakesed ja väikesed).

Tasub proovida väga hea saab.

Liha oleme teinud ikka suitsuahjus,aga see teine teema