neljapäev, 9. juuni 2011

Västerbottenspaj


´
Rootsi teema lõpetuseks Västerbotteni juustu pirukas. Pikka juttu ei hakkagi ajama. Smålandi piirkonnas veedetud viie päeva jooksul ei söönud ühtegi toitu, mis mulle meeldinud ei oleks. Isegi småländska isterband maitses väga hästi, jube kahju, et ilmad nii soojaks läksid ja kaasa tuua ei saanud. Aga juust (ja ka hulgaliselt erinevaid heeringaid jaaniõhtu entertainment'iks) jõudis koju. 
Västerbottenipiruka kohta ütlesid kõik meie sõber-rootslased, et see on lihtsalt niiii hea. Ja on ka. Retsepti võtsin nami-namist. Juustu on veel, nii et jõuan ka mõne muu retsepti järele proovida.

Põhjaks läks vaja:
200 g jahu
100 g külma võid
natuke soola
1 muna

Katteks läks vaja:
200 g västerbottenost'i riivitult
3 muna
2 dl rõõska koort (ma kasutasin10%)
soola-pipart

Näppisin või ja jahu kokku, lisasin muna ja segasin kiiresti ühtlase taignapalli. Surusin taigna 26cm koogivormi põhjale ja äärtesse ning panin pooleks tunniks külma. Küpetasin 180C pöördõhus 10 minutit.

Kloppisin munad lahti ja segasin juurde rõõsa koore ning juustu. Maitsestasin soola-pipraga (pigem vähem soola, sest hiljem juust annab soola juurde). Valasin katteained eelküpsetet põhjale ning küpsetasin 25 minutit 180C pöördõhus.

Enne söömist lasin jahtuda, aga sõib ka soojalt süüa.

Nii et siis selleks korraks Rootsiga ühel pool. Hej då Sverige! Vi sees igen!
Lõpetuseks ka kõige popim laul (ja mitte ainult laul vaid ka pidev jututeema :D) meie ürituselt.


3 kommentaari:

Pille ütles ...

Kas see mootorratturite kokkusaamine, mis Eesti meediasse jõudis, oli seesama, kus Sina osalesid? :O

Västerbotten on me peres väga hinnas ja seda kõigi kolme pärissööja seas. Juulis on jälle lootust juustule :)

Kirsike ütles ...

Ma ei usu, et meie pisike kokkusaamine meedias kajastust leidis! Me saime lihtsalt oma tuttavate ratturitega kokku. Pean kohe vanu uudiseid uurima hakkama!

Ma ka tellin või toon ise iga kord västerbottenit. Ükskord läks Saaremaa piimatööstusel Ekstra juustu partii untsu ja see maitses ka nagu Västerbotten:) Siis oli küll õnn meie õuel:))

Kirsike ütles ...

Oh õudust, uudis leitud, ei me polnud sellises õudses kohas!!!